Вероятно не сте се замисляли, но интернет революцията и популярността на мобилните устройства са причината нуждата ни за съхраняване на данни да нараства с изумителна скорост. Според анализаторите в момента обема на информацията, която се съхранява в глобален мащаб е около 2.7 зетабайта, което се равнява на няколко трилиона байта за всеки човек, живеещ на планетата. Конвенционалните хард дискове кодират данните магнитно, а след това допълнителен сензор сканира повърхността им, докато те се въртят, но това увеличава риска от повреди и забавя скоростта им на работa, информира Gizmodo. 

 

Именно това доведе до появата на SSD дисковете, като много изследователи експериментират с различни методи, с които да подобрят възможностите им, като сега вниманието ни е привлечено от проект на учени от University of Leeds и University of Shefield. Тяхната концепция е свързана с използването на звукови вълни като те разработват иновативни магнитни наночастици, които се поставят върху слой от пиезоелектрически материали. След като към тях се приложи електрическо напрежение те започват да вибрират и така създават специален вид звукова вълна, която е известна като "повърхностна акустична вълна". 

 

В момента тестовете в лабораторни условия показват, че с този метод може да се достигне скорост от 160 км./ч. като това е доста впечатляващо, но учените вярват, че тя може да се увеличи десетократно. Проектът им е много интересен, като те планират скоро да създадат работещ прототип, който да докаже предимствата на тази технология. Използването на звукови вълни може да се окаже следващата голяма революция в индустрията, която да промени изцяло начина, по който работят твърдите дискове. 

 

Вижте най-евтините 1TB външни хард дискове в България