Американското правителство вече наложи забрана за доставки на компоненти от производители на компоненти от компании като Qualcomm на китайския бранд ZTE. Това решение крие огромни рискове за съществуването на компанията, тъй като на практика е невъзможно да разработва и създава смартфони с Аndroid и респективно да печели приходи. Всичко това доведе дори до спиране на търговията с акции на ZTE на борсите. След серия от преговори с правителството на САЩ от компанията се съгласиха да платят глоби в размер на $1.4 млрд.

 

Неприятните новини за ZTE, обаче продължиха, тъй като инвеститорите продължават да не са сигурни за бъдещето на компанията. Негативното им отношение към деликатната ситуация доведе до срив в пазарната капитализация на китайския бранд, която намаля с около $3 млрд. в рамките на първия ден на търговия с акции след вдигането на забраната. Стойността на акциите на борсата в Хонг Конг се стопи с 41% и достигна най-ниски  нива от година насам, докато тези в Китай се котират за $28.18, което е спад от 10%, предаде Reuters.

 

Тези процеси намалиха пазарната капитализация на ZTE с приблизително $3 млрд. за едва едно денонощие. Анализаторите очакват ситуацията да се запази идентична в краткосрочен план. Компанията трябва да покрие глобата от $ 1 млрд. и да депозира допълнителни $400 млн. в специална банкова сметка, за да възстанови отново търговската си дейност. Колкото по-бързо се извърпи плащането, толкова по-добре за ZTE и всички очакват това да се случи до броени дни, което ще възстанови нормалната цена на акциите им.

 

Oще от Digital: ZTE може да е първата компания, която ще загуби Android лиценза си