Производителите на смартфони предлагат различни дизайнерски решения, с които да постигнат баланс между ултратънки размери и безрамков дизайн. Скриването на камерата в дисплея е алтернативна технология, която набира все по-голяма популярност. Вграждането на сензора в екрана е сериозно техническо предизвикателство.

Премиерата на първият смартфон в света с вградена селфи камера под дисплея показва, че този дизайн скоро може да стане реалност в повече мобилни устройства на пазара. ZTE Axon 20 5G e първото устройство с технологията, която позволява вграждането на 32-мегапикселова f/2.0 камера с 24 mm еквивалент на фокуснo разстояние под 6.9" ОLED дисплей.

Компанията обещава поддръжка на 1080p/720p видео с 30fps от предната камера на ZTE Axon 20 5G. Със сигурност това е прогрес в правилната посока. Все пак допълнителни тестове показаха, че предната камера не е толкова добра за селфита. Оценките на DxOMark също потвърдиха, че качеството на ZTE Axon 20 5G е много по-ниско от конкурентните смартфони в същия ценови клас.

 

 

Специалистите на ZTE изглежда не са се отказали от идеята да подобрят възможностите на технологията. От компанията демонстрираха прототип на смартфон с второ поколение камера вградена под дисплея. Подобреният модул премахва мъглявия ефект, който се получaва при някои снимки от предходната версия на камерата, съобщава AndroidAuthority.

По време на MWC Shanghai 2021 бе показана селфи камера с два пъти по-висока плътност на пикселите от 200PPI до 400PPI. Пространството на екрана, което покрива самият сензор е още по-прозрачно, което позволява улавянето на повече детайли. ZTE вероятно ще използват технолoгията в следващия си флагман в пазара на смартфони.

Компанията показва и уникална технология за поддръжка на 3D лицево разпознаване, чрез светлинни лъчи от селфи камерите в екрана. Други полезни приложения са свързани с 3D моделирането, добавената реалност и мобилните плащания.

Технологията за 3D Face Unlock на ZTE предлага по-висока степен на сигурност от 2D системите за пръстов отпечатък.

 

 

Още от Digital: Защо селфи камерите вградени в дисплея нямат достатъчно добро качество