Китайската компания трябваше да търси решения на множество неочаквани проблеми, които възникнаха за бизнеса им през изминалата година. Ситуацията се задълбочи драстично с въвеждането на забрана за продажбите на продуктите им от американското правителство. Това е решение, което ограничава значително възможностите за приходи на бранд от ранга на ZTE на един от най-атрактивните пазари в световен мащаб. Всичко това генерира серия от процеси, които почти доведоха до фалита на компанията, предадe GizmoChina.

 

Все пак ZTE намериха начин да се справят със ситуацията и подписаха споразумение, с което започнаха да изплащат своите дългове. Китайският производител, обаче натрупа огромни пасиви през изминалата година и обяви официално загуби в размер на повече от $1 млрд. за календарната 2018г. На практика тези цифри означават, че ZTE ще продължат да изпитват затруднения и в предстоящите тримесечия, но също, че е нужно допълнително време да стабилизират неприятната ситуация, в която бяха принудени да попаднат.

 

 

Загубата не е изненадваща за ZTE, които прогнозираха реализирането на подобни резултати. Инвеститорите, обаче се надяваха сумата да е доста по-ниска от обявената. Важно е да отбележим, че в периода октомври-декември ZTE възстановиха нормалните си операции и дори отчетоха печалба от $41 млрд. Компанията ще се опита да възстанови позициите си на американския пазар и възнамерява да инвестира сериозно в 5G мрежите, като потенциален източник на бъдещи приходи.

 

Oще от Digital: ZTE загубиха $3 млрд. от пазарната си капитализация за един ден, заради недоверието на инвеститорите