Аndroid е операционна система с отворен код, която е безплатна за производителите и това е основна причина за популярността ѝ в световен мащаб. Все пак Google налагат различни регулации като например изискването всеки смартфон да има преинсталирани версии на популярните им приложения. Oтвореният характер на Android е едновременно най-голямото предимство, но и  основно причина за дефрагментацията и бавната система на ъпдейти. Google сега са изправени пред необичаен проблем, информира AndroidAuthority. 

 

Компанията вече провежда усилени разговори с представители на ZTE, които са изправени пред възможността да загубят своят лиценз за Android, което не се е случвало никога досега. Причината за деликатната ситуация е решението на американското правителство да наложи забрана за доставка на компоненти от Qualcomm и други производители до ZTE. Близки до китайският бранд източници твърдят, че дори Google не са оказали положителен ефект и бъдещето на ZTE продължава да бъде наясно, което важи и Android лиценза им.

 

 

 

Забраната включва хардуерни компоненти, както и софтуер, а нейната продължителност е седем години. Това означава, че китайския производител може да загуби достъп до Google Mobile Services (GMS) пакета от приложения, софтуерни инструменти и програмни интерфейси, които в момента могат да се използват безплатно от всички производители. ZTE могат да произвеждат смартфони, но те няма да работят с приложенията на Google, включително и с Google Play, което вероятно ще отблъсне потребителите. 

 

Oще от Digital: Кога смартфоните с Android ще поддържат 3D технологията за разпознаване на лица