Вижте още: ZTE Blade L3 - Дизайн и Дисплей

 

Това е ZTE Blade L3, един от най-евтините смартфони които днес могат да бъдат намерени на българския пазар. В първата част на видео ревюто което му посвети, екипът на Digital.bg разгледа дизайна и използваните в корпуса му материали. Тества дисплея и го съпостави с друг с малко по-добра технология и резолюция. Разбрахме какво е количеството на вградената памет и до какъв обем може да бъде увеличена тя.

 

 

В случай, че сте пропуснали да гледате това видео, директен линк към него сме приложили над тази статия. Но момент, не бързайте – кликнете там след малко, защото днес предстои да тестваме хардуера, батерията и камерите, а в края на ревюто ни ще разберем, възможно ли е в наши дни смартфон да струва 1 лев.

 

Хардуер

Да продължим с хардуера, в основата на който стои 4-ядрен процесор Mediatek MT6582M с Cortex-A7 архитектура и 1.3 GHz тактова честота. CPU от началото на 2014г., което към днешна дата използват десетки други смартфони на различни, предимно китайски марки. И това не е случайно - въпреки не особено впечатляващите си технически характеристики, той работи доста добре в комбинация с GPU Mali-400MP2 и 1GB RAM памет.

 

 

Това се потвърждава и от тестовете които направихме с различни игри, включително и такива с по-динамична графика. Резултатите от Benchmark тест очаквано не са високи, но като цяло за хардуера си ZTE Blade L3 ще дадем положителна оценка.

 

 

Работата с менюто на телефона е лесна, дори за първи път да се докосвате до смартфон - ще се справите. Това автоматично прави Blade L3 подходящ за деца. Операционната му система е Android версия 5.0 Lollipop.

 

Камера

На всички ни е ясно, че днес смартфоните далеч не се използват само за разговори, едно от основните им предназначения е правенето на снимки. За целта тук имаме две камери. Предната селфи е 2MP и качеството което постига е малко компромисно. Достатъчно за провеждане на видео разговори в позволяващите го месинджъри, но по-добре не споделяйте направени снимки с нея във Facebook. От тази тестова снимка в Beauty Mode ще разберете какво имаме предвид.  

 

 

Тези пък са реализирани с основната камера, при която вече качеството благодарение на 8-те мегапиксела и автоматичният фокус е далеч по-добро.

 

 

В допълнителното меню имате на разположение различни автоматични режими, настройки и филтри. При снимки на тъмно, на помощ идва LED светкавица с диапазон на качествено осветяване от около 2 метра. 

 

Батерия

Батерията на ZTE Blade L3 е Li-Ion с 2000 mAh заряд. Ако това беше акумулаторът на смартфон с 2GHz процесор и Full HD дисплей, то зарядът ѝ нямаше да стигне и за ден.

 

 

Но за конкретният случай е напълно достатъчен за два дни комбинирана работа с едно зареждане.

 

Цена

Ето, че ревюто ни на ZTE Blade L3  достигна и до цената му. Телефон за 1лв, само до преди 10 години, това се смяташе за научна фантастика, макар по това време "на запад" вече да имаше практика мобилните оператори да предлагат телефони за 1EUR. За щастие на българските потребители, във време на все по-развиваща се пазарна икономика, конкуренция и борба за клиенти и родните телекоми започнаха да имат такива практики.

 

 

Нагледно доказателство за това твърдение е тестваният днес ZTE Blade L3, който при подписване на двугодишен договор с тарифен план SMART XL към Виваком, струва само левче. Ако обаче не искате да се обвързвате с договор към мобилен оператор, в свободна продажба смартфонът струва около 200 пъти повече.

 

Алтернативи

Разбира се, бихме ви препоръчали преди да си вземете ново устройство, да видите и алтернативните смартфони с добра цена които се предлагат в момента на българския пазар.