Вижте още: Видео ревюто на смартфона REVO You

 

Често търсейки смартфон за нас определящ фактор е цента, най-ниската възможна цена. На пазара днес има разнообразни предложения, като с голяма част от тях рискувате, просто да изхвърлите парите си на боклука. Така, че тук ще ви дадем един приятелски съвет:  Какъвто и нов телефон да си взимате, правете го от България, за да имате оторизиран сервиз, който да го поддържа при евентуални проблеми. Да - възможно е в китайски сайтове за онлайн пазаруване да попаднете на малко по-евтини предложения, но какво се случва, ако се развали процесора, спре да работи камерата или дефектира батерията? Все гаранционни ремонти. Замислете се, струва ли си?!

 

 

След това лирическо отклонение е време да ви запознаем с един от най-евтините смартфони които днес можем да намерим на пазара в България. В това свое ревю, екипът на Digital.bg ще се постарае да ви покаже какви са плюсовете и какви минусите на устройството на екраните ви, защото в него определено има и от двете, но превесът към кои е? Уважаеми дами и господа - ZTE Blade L3.

 

Дизайн

Да започнем от дизайна - той е стандартен за ниският клас, в който с подобни заобляния и грубовати форми сме виждали много телефони. Рядкост са моделите които предлагат нещо по-нестандартно. Преимуществата на тази форма са удобството за държане в ръка и поставяне в джобове, въпреки малко дебелият профил. 

 

 

Целият телефон, включително и задния капак са пластмасови, но за съжаление не със специална софт тъч обработка. До какво ще доведе това - Blade L3 се пързаля в ръката ни и след време неминуемо ще се появят неприятни драскотини. Плюс е, че за разлика от матираният софт тъч...тук следи от пръстови отпечатъци почти не остават. Високоговорителят е само един и се намира върху гърба. Тестовете ни показват, че е достатъчно силен, но не блести с особено качество на звука. Усилен на максимум криви и припуква.

 

 

Периферията има съвсем стандартен арсенал от изходи и приложения - курсор за звука, Power бутон, microUSB и 3.5мм жак за слушалки или външна колонка. Под сваляемият капак има слотове за 2 SIM карти и microSD карта памет която може да добави обем до 32GB към вградените 8GB. Като внимание, телефонът не поддържа 4G LTE, а само по-старият стандарт 3G.

 

Дисплей

Дисплеят на ZTE Blade L3 е достатъчно голям - диагоналът му е 5", размер за който и преди в ревютата си сме казвали, че определяме за универсален. Така телефонът е подходящ както за мъже, така и за дами, на него можете да браузвате, да гледате видео и да играете игри.

 

 

Лошата новина е качеството на картината му и по-конкретно резолюцията. 854x480 пиксела са крайно недостатъчни. Определено минимумът който трябва да се търси при 5" дисплей е 1280х720 пиксела, защото при него плътността на пикселите за инч и размерът на самият пиксел е много по-добър. От тези кадри можете да се уверите, каква е разликата в качеството на картината при двете резолюции. Като тук ще споменем и още един фактор, който определя качеството. Това е технологията по която е направен дисплея.

 

 

ZTE са използвали най-нискокачествената TFT, доколкото при другия телефон имаме IPS On-Cell. Но освен недостатъци, ниската резолюция има и едно преимущество - благодарение на нея Blade L3 издържа по-дълго време на работа, защото дисплеят се нуждае от по-малко електроенергия. Но за батерията ще говорим във втората част на ревюто ни.

 

 

Трите помощни бутона са изнесени в долната част на екрана и независимо от ниската себестойност на продукта имат самостоятелна подсветка. На пръв поглед нещо съвсем незначително, но реално е много голям плюс при работа на тъмно. Тук ще отбележим и още една подобна екстра която се намира в срещуположната горна част. Това е сензорът който отчита околната светлина и на база това регулира яркостта на дисплея.

 

 

Зрителните ъгли са сравнително високи, но при работа под директно насочена светлина, дисплеят е трудно видим заради поява на отблясъци.

 

Очаквайте

Гледайте Digital.bg и утре, за да разберете с какъв хардуер е снабден бюджетният ZTE Blade L3. Ще го тестваме с някои от най-новите и не много леки игри и с AnTuTu Benchmark. Ще изпитаме батерията и ще ви покажем тестови снимки направени с камерите му.