Експерти по сигурността на Citizen Lab откриха неприятен проблем със сигурността на приложението Zoom. Това може да се превърне в голям проблем, тъй като през последните дни платформата за видеоконференция се радва на голям успех.

Оказва се, че въпреки твърденията на компанията все пак комуникацията на потребителите не е напълно криптирана в сървърите на Zoom. В крайна сметка този недостатък води до ситуацията, че някои разговори на хора от Северна Америка са пренасочвани и извършвани от Китай, както и ключовете им за криптиране нужни за извършване на самите разговори.

Това предизвика вълна от негативни коментари в интернет по отношение на Zoom.

Със сигурност много хора не са останали доволни, особено в контекста на влошените отношения между Китай и САЩ. Неприятният факт, че Zoom не притежават ключовете за криптиране на комуникацията означава, че разговорите могат да станат достояние на външни лица.

Подобни репресивни практики са ежедневие за китайските граждани, което е провокирано от консервативните виждания на локалното правителство. Едва ли има американец, който да знае, че Китай подслушват личната му комуникация, като това може да се каже и за европейските граждани.

Ситуацията дори накара разработчиците на Zoom да коментират официално този проблем, съобщава TechCrunch.

 

 

Създателите на приложението потвърдиха, че наистина трафика е бил пренасочван към сървъри в Китай. От Zoom твърдят, че това се е случило с два големи центъра за данни които "по погрешка" са обработвали разговори на потребителите без знанието им.

Това е направено с цел да не се претоварят системите им, заради твърде големия брой хора, които използват приложението по цял свят.

Разработчиците на мобилното приложение обявиха, че работят усилено, за да добавят хардуерен капацитет, с който да обработват по-ефективно всички заявки на потребителите.

Въпреки това много хора започнаха да преминават към конкуренти платформи за комуникация. Все още не е ясно колко потребители са засегнати от пренасочването на трафика към сървъри в Китай. Zoom допълниха още, че работят над по-добра система за криптиране и спират предстоящи ъпдейти, докато не оптимизират своята инфраструктура.

В контекста на COVID-19 опцията да бъдем подслушвани, докато комуникираме с приложението е последния проблем, от който се нуждаем. Времето ще покаже как тези събития ще се отразят на популярността на Zoom в дългосрочен план.

 

Още от Digital: Как да се включим в Zoom разговор, ако нямаме достъп до мобилното и десктоп приложение