Експерти по сигурността откриха нова уязвимост в процесорите на Intel, която би позволила на хакери да си осигурят достъп до личната информация на потребителите. Въпросният бъг обхваща почти всеки един чип представен от компанията през последните осем години и наподобява Meltdown и Spectre. Teзи заплахи се възползват от уязвимост в т.нар. "Speculative Execution", която асистира на процесорa да предвиди какво приложение ще заредите след това и така помага да извърши по-бързо поставените задачи. 

 

Самият хардуер е програмиран да изпълни автоматично своите предвиждания, ако са необходими или в противен случaй ще ги отхвърли. Проблемът е, че при Meltdown и Spectre е възможно хакери да откраднат личните данни съхранявани в процесора, като пароли, токени за сигурност, лични съобщения и др. Новата заплаха работи по идентичен начин и е наречена от експертите с името "ZombieLoad", предаде TechCrunch. Любопитното е, че тя съчетава в себе си четири уязвимости, излагащи на риск компютрите.

 

Данните бяха потвърдени официално от Intel, които са били предупредени от експертите по сигурността преди няколко седмици. Процесорите на ARM и AMD не са засегнати. Това означава, че "ZombieLoad" представлява риск единствено за устройствата, които имат чипове на Intel, които са произведени след 2011г. насам. Заплахата може да се приложи и на виртуални машини, което допълнително задълбочава проблема. Може само да се надяваме Intel по-бързо да предоставят необходимия ъпдейт.

 

Oще от Digital: Intel представи технологиите за следващата ера на компютрите