Google Chrome е най-популярния браузър в световен мащаб, който е дълбоко ориентиран в мобилната екосистема на компанията. Версията на Chrome за Android се ъпдейтва активно, което гарантира достъп до най-модерните уеб технологии. Дори и да използвате конкурентен браузър вероятно сте запознати с UI интерфейса на Google Chrome.

Компанията постоянно тества нови идеи, които потенциално биха подобрили функционалността на Chrome. Бивш служител на софтуерния отдел на Google с името Крис Лий разкрива данни за интересна UI концепция.  Той е бил част от екип, който е подготвял редизайн на Chrome със значителни промени в основните панели, менюта и бутони за интеракция.

Тайният проект на Google датира от 2016г. и наподобява значително актуалният ъпдейт на Safari, който е достъпен в iOS 15. Oсновният акцент в дизайна е преместването на лентата с инструменти в долната част, съобщава 9to5google. Тази секция се превръща в плаващ панел, който може да активира допълнителни функционалности с плъзгане на пръста върху екрана.

 

 

Специален акцент в разработката на интерфейса е да бъде оптимизиран за по-големи дисплеи, както и за работа с една ръка. Teстваният дизайн позиционира лентата за търсене в долната част, точно под панела за превключване между отворените раздели и менюто с настройки. Плъзгане на пръста нагоре показва традициoнната лента с четири секции : Discover, Downloads, Bookmarks и History.

Chrome Duet е друга интересна концепция, при който лентата за търсене остава  вгорната част, но Tab Switcher, Overflow Menu и други бутони за навигация са в долната част на екрана. Крайното мненние на потребителите отновно редизайна е било противоречиво. Именно заради това Google не адаптират промените към финалната версия на Chrome, който би излгеждал сходно със Safari в iOS 15.

 

Oще от Digital: iOS 15 ще може да открива iPhone, дори ако са върнати фабричните настройки или е изключен