Рекламите са огромен повод за спорове между съвременните уеб потребители. В най-добрия случай, рекламите са неудобни и грозни банери, които хабят ценни мобилни данни, натоварват страницата и тя се зарежда бавно или пък са изскачащи прозорци които ни стряскат изневиделица. В най-лошия случай, онлайн рекламите могат да бъдат опасни за децата.

 

Въпреки това рекламите са необходими и според много анализатори инструментите за блокиране на рекламите в интернет трябва да се забранят. Независимо обаче какво е вашето становище по този въпрос, със сигурност ще ви бъде интересно да разберете коя е била първата реклама появила се в интернет. Ако е така вижте информацията на makeuseof.

 

Ако си мислите, че първата интернет реклама е била банер ще сгрешите. Банерите, както и изскачащите реклами са сравнително ново явление в света на интернет. В действителност, основната форма на реклама в мрежата от край време е чрез електронната поща.

 

Разбира се, невъзможно е да се знае със сигурност коя точно е била най-първата реклама, но първия оповестен пример за това е имей изпратен през 1978 г. от вече несъществуващата Digital Equipment Corporation до ARPANET потребителите. Очевидно имейл рекламата е толкова стара, че тя дори предхожда интернет, какъвто го познаваме днес!

 

Ако сте любопитни да узнаете какво е рекламирал този имейл, ще ви кажем че това е било покана получателите на имейла да отидат и да видят Dec-20 компютъра. Dec-20 е 36-битов Digital Equipment Corporation PDP-10 мейнфрейм компютър, работещ под операционната система TOPS-20.

 

А първият регистриран случай за поява на банер-реклама е през 1994 г. Ето как е изглеждал той:

 

Вижте как да блокираме рекламите в интернет браузъра ни