Компютърните ентусиасти и геймърите продължат неуспешно да търсят изгодни оферти и налични количества на видео картите от висок клас. Хардуерната криза в индустрията, обаче създава сериозни затруднения в намирането на подходящи GPU решения на големите брандове. Ситуацията с недостига на компоненти е комплексна и стабилизиране не се очаква скоро.

Ново проучване на 3DCenter разкрива и колко критично е положението на световния пазар на видео карти. През последните седмици се забелязва поевтиняване на малък брой модели на AMD. Въпреки това преобладаващата част от видео картите, които може да откриете на пазара са налични на изключително висока цена.

Aктуалните трендове показват, че хардуера с RDNА 2 GPU технологията може да се купи от потребителите на цена, която надхвърля с 90% препоръчителната. Конкурентните видео карти с NVIDIA Ampere архитектурата се продават за 95% от MSRP стойността на компанията, съобщава DigitalTrends.

 

 

Въпреки оскъпяването не се забелязва съществено развитие с наличния инвентар. По този начин потребителите остават силно ограничени във възможностите за избор. Изграждането на системи за копаене на биткойн и други виртуални валути също допринасят за негативните процеси.

Едва ли ще се изненадате, че цената на видео картите и стойността на етереум са взаимно свързани. При всички положения стагнацията ще продължи и през следващата година. Затрудненията с откриването на премиум конфигурациите на NVIDIA и AMD ще продължат да бъдат все толкова сериозни, както досега.

От Intel се очаква да представят бюджетна серия с цена от $200 в началото на 2022г., което ще е добра новина за потребителите.

 

Още от Digital:  Защо новите видео карти консумират твърде много енергия