Датата 9 януари 2007г. ще остане завинаги в историята на технологичната индустрия, тъй като на този ден Стив Джобс представи оригиналния iPhone. Революцията, която предизвика устройството промени изцяло представата ни за начина, по който могат да изглеждат и функционират мобилните устройства. Малко известен факт е, че версията на iPhone, която гуруто на Apple показва на сцената на премиерата е имала 3.5-инчов дисплей с покритие от специални пластмасови материали.

 

След като стартират продажбите на смартфона през юни, обаче се оказа, че финалната версия има стъклен екран, който е много по-здрав и по-издръжлив. Компанията потвърждава за тази ключова промяна в дизайна на iPhone само 11 дни преди да стартират продажбите му на пазара. Главният оперативен директор на Apple, Джеф Уилямс сподели ,че решението е лично на Стив Джобс. Шефът на компанията е останал разочарован от дисплея на смартфона, който е показан от него на сцената.

 

 

Причината е, че много лесно се появяват драскотини на екрана, което е недопустимо за финалния продукт. Джеф Уилямс разказва, че Стив Джобс му е казал, че е необходимо да използват стъкло в устройството. Гуруто на Apple e знаел, че тогава са били нужни поне 3-4 години, за да е налично достатъчно издръжливо покритие от стъкло за смартфони. Въпреки това Стив Джобс казва на Уилямс, че няма никаква идея как ще успеят да го постигнат но оригиналния iPhone ще има дисплей от стъкло.

 

Този разговор се случва пет месеца преди премиерата, предаде TheVerge. Само дни по-късно намират решение на проблема, което е свързано с непознатата тогава компания Corning. Предложението им е да използват технология, над която работят, но все още не е завършена. Apple финансира този проект и след дълги тестове, в крайна сметка успяват да създадат достатъчно здраво покритие от стъкло, което намира място в Phone и по-късно става известно като Gorilla Glass.

 

Още от Digital: Ето как iPhone повлия върху дизайна на смартфоните с Аndroid