Премиерата на оригиналния iPhone предизвика революция, която промени достъпа до информация и начина, по който комуникираме. Смартфоните вече са неизменен елемент от ежедневието на милиони хора, които ги използват също за мобилна фотография и забавление. Технологиите, които използват любимите ни джаджи са базирани на разработки създадени от учените преди десетилетия.

IBM Simon е уникално за времето си устройство, което представлява бъдещето на персоналната комуникация. Този продукт е създаден през 1994г. и предлага нещо различно в категорията на "Personal Digital Assistant" (PDA). Неговите собственици дори имат опцията да изпращат и получават факсове, докато са в движение.

Повече от 40 години преди създаването на IBM Simon друг човек, който работи в индустрията успява да предскаже бъдещият успех на смартфоните. Любопитна публикация в печатното издание "The Tacoma News Tribune", която датира от 11 април 1953г. попада в полезрението на Open Culture.

 

 

Публикацията цитира Марк Р. Съливан, който е президент и директор на Pacific Telephone & Telegraph Company  и за първи път изразява мнение, че  са бъдещето на технологиите. Неговата прогноза е, че ще дойде в момент, когато хората носят своите телефони навсякъде по същия начин, както го правят с часовниците.  

Марк Р. Съливан изразява увереност, че бъдещите технологии ще позволят да общуваме и да си комуникираме от екраните на устройствата. По този начин успява да предвиди iPhone и навлизането на приложения като FaceTime повече от 50 години преди тяхната реална премиера, което е доста впечатляващо.
   

Още от Digital: Защо 2022г., ще е годината на Android смартфоните, а не на iPhone