Идентифицирането на песни от дълго време е не е проблем за потребителите, заради приложения като Shazam. Има и други заглавия за тази цел, но определено това е най-добрият софтуер за разпознаване на музикално съдържание. Много е вероятно заглавието дори вече да е инсталирано на смартфона, който използвате ежедневно.

Независимо дали работите често със Shazam вероятно ще ви е интересно да научите за поредното голямо постижение. според официалните данни приложението е преминало границата от 1 млрд. разпознавания на песни в един календарен месец. Успоредно с това алгоритмите на Shazam са тагнали повече от 50 млрд. парчета от премиерата през 2002г.

Припомняме ви, че Apple купи Shazam през 2018г. След това технологиите на приложението бяха интегрирани към разнообразната екосистема от мобилни услуги на iOS. Подходящ пример са Shazam Control Panel панела в iPhone, както и ShazamKit пакета с инструменти за разработчиците в iOS 15.

 

 

Услугата за разпознаване на музика работи като генерира дигитален подпис на записания звук, който не е разпознаваем от хората. Следващата стъпка е този уникален идентификатор да бъде съпоставен с огромния каталог от музика на Shazam.

Ползите от приложението за потребителите са очевидни, но също така се улеснява откриването на парчета на самите изпълнители. Apple ще осигурят поддръжка на приложения от трети страни в Shazam с премиерата на iOS 15 през есента.

Разработчиците ще могат да използват ShazamKi, за да се възползват от колекцията на Shazam и да създават собствени модифицирани каталози от звуци.

 

 

Oще от Digital: На какъв принцип работят приложенията за разпознаване на песни като Shazam и SoundHound