Потребителите вече трябва да внимават за още един риск за своята киберсигурност. Вече има кабели за iPhone, които разполагат с вграден чип и могат да откраднат данните на хората, съобщава MacRumors. Методът е доста ефективен.

OMG Cable работи като обикновен USB – Lightning кабел, но разполага с допълнителен чип, чрез който създава Wi-Fi точка за достъп. Хакерът може да се свърже към нея и чрез семпло приложение да прихваща всички данни, които потребителят въвежда. Кабелът дори има защити, които да активират или блокират функции според местоположението, да предотврати „чета“ на данни към други устройства  и др. Може да се променя и настройката на бутоните на клавиатурата (т.е. потребителят натиска един бутон, но реално се активира друг).

 

 

Чрез кабела хакер може да създаде и фалшиви „самоличности“ на свързаните USB устройства. Така може да се заобикалят защити на системата. Видимо кабелът не е по-различен от стандартните за iPhone. Чипът е събран в стандартното тяло и практически няма да се провери дали той не е компрометиран, освен чрез рентген или разрязване.

Кабелите се произвеждат масово и са създадени със замисъл да се използват от професионалисти за тестове за сигурност. Няма как да се гарантира, че това винаги ще е така и потребителите ще трябва да са внимателни, когато си купуват или взимат кабели от неофициални източници. За момента няма данни кабелите да се използват от хакери, като ще е нужно те да са сравнително близо до жертвата си, за да са в обсега на Wi-Fi модула.

 

Още от Digital: Apple разработват по-издръжливи Lightning кабели