Необходимостта от избирането на сложни и индивидуални пароли за различните ни профили в интернет вероятно е най-пренебрегвания съвет в света на технологиите. Едва ли има човек, който да не е наясно с преимуществото на подобна активност. Факт е, обаче, че въпреки призивитe на експертите продължава да бъде твърде голям броя на хората, които не обръщат сериозно внимание на препоръките им.

Киберспециалисти на Balbix публикуваха традиционния си доклад "State Of Password Use Report 2020", който разкрива тревoжни подробности за навиците на потребителите. Според информацията над 99% от потребителите използват една и съща парола за достъп до няколко акаунта. По този начин улесняват хакерите, които лесно могат да си осигурят достъп до поверителната им информация.

Още по-неприятното е, че всяка една парола се използва средно между 2.7 потребителски профила. В този случай, ако хакер разпознае съответната комбинация би могъл да открадне информация и от трите акаунта, за които става въпрос и респективно да ви създаде много сериозни неприятности, съобщава BusinessWire.

 

 

Преобладаващата част от потребителите споделят осем пароли между всичките акаунти, които използва в интернет. Много от тях не правят съществено разграничени по отношение на сигурността между личните и корпоративните си акаунти.

Изследването на Balbix е направено на базата на изследване, което обхваща над 10 хил. потребители в корпоративния сектор в почти всеки икономически сектор. Заключението на специалистите е, че дори представителите на бизнеса сериозно подценяват нуждата от сложни пароли.

Неслучайно през последните 12 месеца са извършени над 4000 сериозни хакерски атаки, които са засегнали над 500 млн. потребителски профили. Ако тези трендове продължат най-вероятно тези стойности ще се увеличат допълнително.

Собствениците на корпоративни акаунти трябва да бъдат много внимателни, тъй като могат да нанесат сериозни щети на своите компании, ако допуснат профила им да попадне в ръцете на хакери.

Дори да нямате желание или време да измисляте сложни комбинации в своите акаунти е подходяща идея или да заложите на мениджъри за пароли или поне да гарантират, че всяка една е различна за всеки профил.

 

Още от Digital: 5 инструмента за създаване на сигурни пароли