Xiaomi вече се утвърдиха като един от най-големите производители в световния пазар на смартфони. Една от амбициозните цели пред компанията е да изпреварят Apple и трайно да се настанят на втората позиция. Конкуренцията в мобилната индустрия е много сериозна, като Xiaomi разчитат на разнообразно портфолио във всички ценови класове, за да бъдат успешни.

Всъщност смартфоните не са единствените устройства, които произвежда китайския бранд. Xiaomi предлагат множество високотехнологични продукти, сред които електрически скутери, умни домакински уреди, телевизори, лаптопи и много др. Голямата популярност на смартфоните на Xiaomi са причината все повече хора да разполагат с устройства на компанията.

Ако сте запознати с екосистемата на Xiaomi вероятно ще се изненадате да научите какъв е бил първия им продукт. Това не е бил телефон или мобилно устройство, а софтуерно решение, което до ден днешен се използва от милиони потребители, а именно MIUI, съобщава AndroidAuthority.

 

 

Първата версия на потребителския интерфейс е представена през август 2010г. В този момент MIUI е разработен като алтернатива на останалите ROM на производителите. Ранните версии на MIUI са създадени да подобрят възможностите на устройства като Google Nexus One, Nexus S, HTC Desire, Motorola Droid, HTC HD2 и др.

Функциите, които предлага интерфейса включват персонализиран екран при заключване, поддръжка за теми, управление на файловете в папки. Интересна опция позволява деинсталирането на приложения чрез плъзгане на пръста в горната част на екрана. MIUI също така може да блокира номера и да създава "черни" списъци за SMS съобщения

По този начин Xiaomi допринасят за еволюцията на Android в най-популярната операционна система за смартфони. Актуалната версия на MIUI е 12.5, която вече е достъпна за милиони устройства на компанията в глобален мащаб. Припомняме ви, че първия смартфон с този бранд е Mi 1, който е представен в Китай през 2011г.

 

Oще от Digital: Xiaomi е на трето място в света по доставки на смартфони за третото тримесечие на 2021г.