Apple се превърнаха в първата компания, която представи специална функционалност предназначена да подобри качеството на съня. Практичната опция се казва Night Shift и е достъпна за iOS устройствата още от 2016г. Разработчиците на Apple са създали специален режим, който принуждава дисплея да възпроизвежда по-топли цветове, които са близки до червено, жълто и оранжево, вместо синьо, зелено и лилаво.

Така използването на смартфони за достъп до съдържание вечер не е толкова натоварващо за очите и влияе положително на качеството на съня. Преобладаващата част от новите устройства на производителите предлагат собствени версии на Night Shift. Eкип от учени на Brigham Young University (GYU) проведоха проучване, за да проверят дали наистина функцията подобрява качеството на съня.

Резултатите им са доста любопитни, съобщава MakeUseOf. Тестовете на специалистите показват, че всъщност нощните режими нямат въздействие върху начина, по който спим. За да подкрепят думите си с реални доказатества от GYU ангажират доброволци, които разделят в три оделни групи.

 

 

Първата от тях включва потребители, които използват смартфоните с активиран Night Shift преди да си легат. В същото време втората група трябва да го направим без да включват функцията. Последната група е подканена да не използва мобилно устройство непосредствено преди лягане.

Учените след това изчисляват продължителността и качеството на съня на всички 167 доброволци, които участват в експеримента. Детайлният анализ на данните показва, че не съществува драстична разлика между трите групи. Това респективно означава, че използването на Night Shift само по себе си не подобрява съня.

Все пак предимствата на функцията, която прави съдържанието по-видимо и лесно за четене вечер са неоспорими.

 

Още от Digital: Опасен ли е нощният режим в смартфоните за нашето здраве