Земята е обградена от голяма мрежа от сателити, които са позиционирани в орбитата на планетата ни. Подобни съоръжения за ключови за навигацията и комуникацията, но представляват и голяма заплаха свързана в възможността да се разбият неочаквано. Вероятно не знaете, но съществува място на планетата ни, което учените определят като "гробище за космически кораби". Въпросният регион е известен още като Point Nemo (латинската дума за "никой") и се намира в Тихия океан.

 

 

Самата област е разположена на 1450 морски мили от сушата и представлява идеалното място за унищожаване на отломки от падащи сателити или космически кораби. Космическите агенции трябва предварително да планират евентуално падане на съоръжение в Point Nemo. Унищожението на апаратите става заради твърде високата топлина отделяне при триене, която ги изгаря, докато летят с хиляди километри към повърхността на Земята, информира BusinessInsider. По-малките обекти изгарят във въздуха и не стигат до океана.

 

 

Голям проблем, обаче представляват огромни съоръжения като например китайската станция Tiangong-1, чието тегло е 8.5 тона. Учените на китайската космическа агенция изгубиха връзка с нея още през март 2016г. и се очаква тя да падне на Земята до няколко месеца. Все още не е ясно точно къде. Oчаква се няколко дни преди навлизането на Tiangong-1 в атмосферата да се направи план как орбиталната станция да бъде навигирана до Point Nemo, където да се приземи безпроблемно.

 

Вижте кой ще стъпи първи на Марс