Производителите на хардуер полагат много усилия да разработват едновременно процесори, които са едновременно бързи, но също така консумират по-малко енергия. Най-бързите чипове за смартфони като Apple A14, Qualcomm Snapdragon 888, Samsung Exynos 2100 и Huawei Kirin 9000 са създадени с 5-нанометрова технология.

Преминаването към 4nm и 3nm процесори изисква време и финансови инвестиции. Със сигурност ще ставаме свидетели на още по-малки, но по-мощни процесори. Учени от Columbia University също експериментират с възможността да разработят алтернативни методи за разработка на полупроводници.

За да демонстират по най-добър начин своята технологията специалистите успяват да създадат най-малката едночипова система в индустрията досега. Размерите на чипа са толкова малки, че е възможно да бъде имплантиран с хиподермична игла в човешкото тяло.

Новият рекорд за напълно функциониращ електронен компонент, който има площ от едва 0.1 mm3, информира NewAtlas. Тези параметри изискват използване на микроскоп, за да видите чипа, което не е по силите на човешкото зрение.

 

 

Учените са принудени да се справят с редица предизвикателства, за да гарантират, че всичко работи, както трябва особено по отношение на комуникацията и захранването. Миниатюрните електронни чипове могат да имат радиочестотни RF модули за предаване и приемане на електромагнитни радиосигнали, но дължините на вълните им са твърде големи за подобен форм фактор.

Ултразвуковите дължини са по-малки при дадена честота, тъй като скоростта на звука е по-малка от скоростта на светлината, с която се придвижват електромагнитните вълни. В крайна сметка екипът решава да включи пиезоелектричен преобразувател, който действа като антена за безжично захранване и комуникация, чрез ултразвук в най малкия работещ чип.

 

Още от Digital: Учени създадоха смарт сензори за дрехи, които следят жизнени показатели на тялото