Oфициалната премиера на Windows 10 стана факт през 2015г. Тогава компанията си постави доста амбициозна цел, а именно да достигнат 1 млрд. активни устройства до лятото на 2018г. В крайна сметка Microsoft не успяха да преминат границата от толкова инсталации в посочения срок.

Разпространението на Windows 10, обаче продължава по план и заветната цел бе достигната през март 2020г., когато компанията потвърди, че има 1 млрд. активни устройства с операционната система. Windows 10 вече се предлага в повече от 200 държави по цял свят, като разработката се подпомага от 18 млн. регистрирани членове на Windows Insider програмата.

Потребителският интерфейс на Windows 10 е оптимизиран да работи с разнообразни устройства, включително компютри, лаптопи и таблети. Според официалните данни има повече от 80 хил. различни конфигурации и модели, които оперират с новия софтуер на Microsoft и се продават в търговската мрежа.

 

 

Разпространението на пандемията се отразява положително върху бизнеса на компанията. От Microsoft могат да се похвалят с над 300 млн. нови инсталации на Windows 10 през изминалата година. По този начин вече има 1.3 млрд. устройства с операционната система в световен мащаб.

Финансовите резултати на Microsoft отчитат приходи от $41.7 млрд. за първото тримесечие на календарната година, съобщава ZDNet. Недостигът на компоненти не се отразява толкова на компютрите, колкото на бизнеса с конзоли Xbox. Приходите от лицензите за Windows отчитат с 10% ръст, заради високото търсене на потребителите.

В същото време Surface дивизията отчита $1.5 млрд. приходи за януари-март, което е ръст от 12%, спрямо първото тримесечие на 2020г. В заключение ще отбележим, че има над 50 млн. платени акаунта в Microsoft 365, като услугата е допринесла с $20 млрд. приходи за фискалната година.

 

Oще от Digital: Мicrosoft ще представят услугата Cloud PC през лятото