Windows 10 вече е най-популярната версия на операционната система. Опитите на Microsoft да популяризират софтуера най-накрая постигнаха желаните резултати. Съществен принос за това постижение има и спирането на поддръжката за Windows 7, което се случи в началото на годината.

Въпреки това има доста хора продължаващи да използват тази версия, но техния брой не е достатъчен, за да компенсират популярността на Windows 10. Пазарни наблюдатели от NetMarketShare публикуваха традиционния си доклад, който разкрива повече за дистрибуцията на най-популярните операционни системи в света за последния месец. 

Не е изненадващо, че Windows 10 оглавява класацията, като в момента 56.42% от компютрите работят с новата платформа. Все още има 26.03% потребители, които не са актуализирали и продължават да използват Windows 7, дори след спирането на  поддръжката от Microsoft, както и ъпдейтите за сигурност.

Третата позиция е за Mac OS X 10.15, с която работят 3.49% от устройствата, която е следвана от Windows 8.1 с 3.21% дял, съобщава TechRadar.

 

 

Следващите две операционни системи са на Apple и представляват предходните актуализации на macOS, които са съответно Маc OS X 10.14 и 10.13 с пазарен дял от съответно 2.96% и 1.44%. Най-любопитната част в доклада е присъствието на Windows XР. 

Припомняме ви, че компанията спря официалната поддръжка на операционната система още преди шест години. В момента тази версия на софтуера се използва от 1.26% . Според изчисленията на анализаторите има повече от 2 млрд. компютъра по цял свят. Това означава, че над 25 млн. потребители продължават да използват Windows XP. 

Разбира се това е личен избор за всеки, но е решение, което може да изложи на сериозен риск сигурността на личните данни на много хора. Липсата на пачове за сигурност и нови актуализации превръщат платформата в най-подходящата мишена на хакерите.

Най-добрият вариант е да се помисли за ъпдейт към по-нови версии на Windows, Linux или macOS, които ще гарантират много по-ефективно сигурността на поверителната информация.

 

Oще от Digital: Как да проверим коя версия на Windows използваме