McLaren F1 е уникален суперавтомобил, който се отличава по много показатели, в сравнение с останалите модели от най-висок клас на пазар и продължава да бъде най-бързият сериен автомобил с естествено охлаждане на двигателя. Компанията е създала лимитирана серия от 106 броя на F1, като в момента шест от тях не съществуват, а стартовата им цена започва от внушителните $10 млн. Сега разбираме много интересни подробности  за един от най-иновативните автомобилни брандове в индустрията и технологиите, които се използват в Special Operations центъра на McLaren, информира TheVerge. 

 

Първата асоциация, която правим, че в подобно съоръжение ще открием, компютри iMac, бързи ултрабуци или други мощни машини от последно поколение, но компанията всъщност използва лаптоп, който е на повече от 20 години. Въпросният модел е Compaq LTE 5280 и неговата официална премиера е в началото на 90-те години на миналия век и още по-любопитното е, че неговата операционна система е DOS. Все пак има основателна причина защо компания от ранга на McLaren залага на толкова старо устройство, за да поддържа един от най-впечатляващите суперавтомобили през последното десетилетие. 

 

Официален говорител на McLaren подели, че мотива зад това решение е наличието на поръчкови CA карти, които са инсталирани в този лаптопи и функционират като интерфейс, който свързва F1 моделите с DOS-базирания софтуер. В миналото тези компоненти са използват за създаване на специален хардуер и са били част от мащабни интегрирани системи, които се отличават с висока сигурност. Днес съвременните компютри са базирани на съвсем различни технологии, като от McLaren вече работят над нов интерфейс, който да им позволи да ги използват за поддръжка на един от най-добрите си модели.

 

Вижте McLaren 675LT ще има 3.8-литров двигател с 665 конски сили