Мобилните устройства са оборудвани с разнообразие от сензори, които в реално време обработват различни данни за нашата активност. Акселерометрите и жироскопите са само някои от тях, като смартфоните използват и интелигентни функции, с които следят жизнените показатели на човешкото тяло.

Умните часовници също се възползват от този тип технологии и позволяват да следите крачките, сърдечния ритъм, качеството на сън, сатурацията на кръвта и много др. Екип от изследователи на University of California, San Francisco (UCSF) експериментират с уникален проект.

В лабораторни условия учените откриват как да използват камерите на смартфоните, за да диагностицират диабет тип 2. Най-впечатляващото е, че постигането на този ефект не e необходим допълнителен хардуер, а единствено камерите сензорите, които вече се използват от мобилните устройства.

Първоначалните резултати от експериментите показват, че с този иновативен метод се постига над 80% успеваемост при откриването на коварното заболяване. Системата на UCSF е базирана на т.нар. "фотоплетизмография" (PPG), съобщава NewAtlas.

 

 

Всъщност това е техника, при която светлината може да се прелива в тъкан за откриване на настъпили промени в обема на кръвния поток. PPG се прилага масово в болниците по цял свят и е свързана с поставянето на накрайник на върха на пръста, който измерва сърдечната честота и нивата на кислород в кръвта. 

Еволюцията на камера технологиите е основната причина да можем да диагностицираме диабет по този начин, както и придружаващите го сърдечни проблеми. Първата стъпка е да се разработи алгоритъм с машинно обучение, който анализира в реално време милиони записи извършени с PPR.

Така се установява дали този биомаркер е достатъчно ефективен при идентификацията на заболяването. Първоначалната база данни използвана в проекта включва 2.6 милиони записа с PPG техниката направени ан 53 870 лица диагностицирани с диабет. Необходими са още тестове преди технологията на учените да започне да се използва масово.

 

Още от Digital: Бактериии могат да произвеждат протеин, който изчиства мазнините от кръвообращението