Tехнологичният гигант вече стартира продажбите на първите си 5G смартфони и потвърди, че се радва на високо търсене oт потребителите по цял свят. Пускането на iPhone 12 на пазара не остана незабелязано от експертите на iFixit, които веднага се сдобиха с устройствата и проведоха стандартния си тест.

Разглобяването на iPhone 12 и iPhone 12 Pro до съставните им части, обаче показва, че собствениците на смартфоните много трудно биха могли да ги ремонтират сами. Аpple не само са променили локацията на някои хардуерни компоненти, но са въвели определени изисквания, гарантиращи, че това може да стане само в оторизирани сервизи, съобщава SlashGear.

Дори да успеете да разглобите и сглобите успешно устройството е възможно да не работят някои oт компонентите на смартфоните. Тази специфика може да създаде неочаквани проблеми при обслужването на iPhone 12 и iPhone 12 Pro в мрежата от независими сервизи по цял свят, които също предлагат опция за ремонт на популярните устройства.

 

 

Най-вероятно това е направено умишлено от Apple с идеята да затегнат контрола над веригата от оторизирани физически локации, които могат да извършват ремонт на смартфоните. Компанията също така изисква всеки един сервизен център да използва онлайн приложението System Configuration при разглобяване на дисплеите и камерите в IPhone 12.

Досега това бе ограничено единствено до батериите, но започва да обхваща и други компоненти. Това означава, че потребителите дори да подменят хардуерни части на iPhone 12 в други сервизи извън официалните магазини на компанията ще виждат съобщения, че компонентите не са легитимни.

Подобни нотификации ще се показват, дори ако са официални части за iPhone от Apple. Oпределено е разочароващо да разберем, че компанията иска да въведе толкова рестрикции за бъдещите собственици на устройствата. В заключение ще отбележим, че компанията официално не е коментирала ситуацията и планираните промени в системата от оторизирани сервизи за ремонт на iPhone 12.

 

Oще от Digital: Къде по света Apple продават iPhone 12 Pro с най-висока и с най-ниска цена (Видео)