Преносимите компютри са регистрирали сериозен ръст в продажбите на световния пазар през изминалата година. Бюджетната устройства са най-търсени от потребителите в контекста на COVID-19 кризата. Хромбуците са достъпна алтернатива на лаптопите с Windows и също са се възползвали от положителните процеси в индустрията.

Данни на анализатори от IDC и Strategy Analytics потвърждават, че устройствата с Chrome OS дори са генерирали повече продажби от компютрите Mac през последното тримесечие. Изминалата година е най-успешният период в историята на хромбуците, тъй като доставките отчитат почти 400% ръст през 2020г.

Така например са продадени 2.9 млн. лаптопа с Chrome OS през 2019г., като тази цифра се увеличава до над 11.2 млн. през 2020г., съобщава ArnNet. По този начин лаптопите с Chrome OS генерират 14.9% от всички продажби на пазара и така изпреварват macOS устройствата, които имат 8.7% дял.

Очаквано лаптопите с Windows продължават да доминират сектора със 75.2% от продажбите през 2020г.

 

 

През последното тримесечие на годината са отчетени рекордни продажби на хромбуци, които затвърждават преднината си пред macOS. Може да ви прозвучи странно, но за втора поредна година Chrome OS има по-голямо влияние при лаптопите от операционната система на Apple. Вероятно това е свързано с цената, тъй като хромбуците са едни от най-достъпните устройства, които може да откриете на пазара.

Високото търсене към хардуер, който е подходящ за дистанционна работа и онлайн обучение също допринася за почти 15% дял на хромбуците в глобален мащаб. Интересен факт е, че през първото тримесечие на 2020г,, което донякъде предшества пандемията macOS и Chrome OS имат съответно 5.8% и 5.3% дял.

Девет месеца по-късно ситуацията е по-различна, тъй като Apple може да се похвали с 8.7% от продажбите, докато Chrome OS има 14.9%. Разпространението на коронавируса вероятно ще продължи да бъде предпоставка за развитието на сходни тенденции и през 2021г.

 

Oще от Digital: Google купува компания, която превръща стари компютри в хромбуци