Естествената реакция на всеки човек, който претърпява нарaняване като порязване или ожулване на кожата е да гарантира, че раната няма да се замърси. След като се уверим, че мястото е достатъчно чисто можем да следим как заздравява и целия процес завършва с формирането на коричка. Това е начина, по който човешкото тяло формира бариера между раната и външния свят.

Eкип от научни специалисти на MDI Biological Laboratory направиха интересно опровержение на горното твърдение. Последният им проект е насочен към изследването на уникално явление, което предлага още по-ефективна форма на лечение срещу рани и подобни белези. Данните им създават предпоставки за наличието не използвана от хората способност за регенериране на части от човешкото тяло.

На пръв поглед това заучи налудничаво, но учените намират научни доказателства за подкрепа на тезата, фокусирайки се между разликите на бозайниците със специален вид салмандър, който е известен като "Axolotl", информира YahooEntertainment.

 

 

Аксолотите са силно застрашени в дивата природа, но все още съществуват в плен. Уникалната им способност да регенерират широк спектър от части на тялото е това, което привлича вниманието на учените. В това число влизат опашка, крак, кожа, бели дробове, яйчници, сърце и дори гръбначен мозък.

Тестовете показват, че имунните клетки, които предизвикват реакция след нараняване и са наречени "макрофаги" представляват критичната връзка между способността на животното да възстановява части от тялото. Когато аксолота има твърде малко количество от тях липсващата част не може да се възстанови и вместо това се появява белег.

Според учените хората имат неизползван потенциал за регенерация, който е свързан с макрофагите и ще продължи да е обект на бъдещ научен анализ.

 

Още от Digital: Математически загадки в пропорциите на човешкото тяло (Видео)