Способностите на хакерите да преодоляват най-различни защити стават все по-големи. Експерти на BlackBerry представиха нова възможност, която позволява на хакери да декриптират GSM разговори и да ги подслушват, съобщава Wired. При това уязвимостта съществува от десетилетия.

 

Разговорите по GSM стандарта не са изцяло криптирани, но има множество криптирани стъпки по пътя им. Затова не е възможно човек просто да се свърже към мрежата и да започне да подслушва разговорите, които минават през нея. Но въпреки това има слабости, като в конкретния случай тя е валидна във всички GSM версии и мрежи включително до 5G.

 

Уязвимостта позволява на хакерите да разгадаят ключовете за криптиране, които се създават и се разменят от телефона и клетката при всяко започване на гласов разговор. Нужно е специфично оборудване и софтуер, които да са в района на дадената клетка. Чрез него се записват разговорите в криптиран вид, който след това се разбива и записите могат да се слушат.

 

Решението на проблема е трудно, но е възможно чрез използването на по-сериозно криптиране, като вече се обмисля как да се въведе. Експерите отбелязват, че GMS е стар стандарт и добре познат, като има и други уязвимости, така че хората не трябва да приемат, че никой не може да ги подслушва.

 

Още от Digital: Хакери атакуваха базата данни на телекомуникационните компании в над 30 държави по цял свят