Технологичният гигант отново попада в центъра на съдебно разследване, което се провежда от властите в Аризона. Нередактирани документи от актуално дело срещу Google разкриват интересни подробности за политиката на компанията. Според информацията служителите са наясно с опитите на Google да затруднят максимално споделянето на информация за местоположението на потребителите.

Предоставените документи създават сериозни предпоставки да вярваме, че Google са събирали данни за локацията, дори при деактивиране на функцията. Успоредно с това собствениците на смартфони са затруднени умишлено в откриването на настройките за поверителност на Google. Водещите производители също са притиснати от компанията, за да поддържат системата за скрити настройки.

Основният аргумент на Google е, че въпросните настройки са популярни сред потребителите. Генералният прокурор на Аризона, Марк Бърнович заведе дело срещу технологичният гигант с твърдението, че незаконно се проследява местоположението на потребителите на Android. Toва се случва без тяхното съгласие или каквито и да било предупреждения в интерфейса на смартфоните, съобщава TheVerge.

 

 

Според обвинението Google умишлено следят локацията на своите потребители във фонов режим за някои функционалности. Спирането на мониторинга става единствено, когато потребителите деактивират следенето на локацията на системно ниво от смартфоните.

Джак Менцел е бивш вицепрезидент в компанията, който е ръководил Google Maps дивизията. Според него единственият начин Google да не може да установи местонахождението на дома или работата на потребителите е умишлено да въведете грешни адреси за двете локации. В противен случай няма как да предотвратите споделянето на тези данни с компанията.

В същото време Джен Чай, който е продуктов мениджър и отговаря за услугите използващи локацията на потребителите сподели, че не знае как различните настройки за местоположението си взаимодействат помежду си. Това е доста странно с оглед естеството на неговата работа. 

Документацията свързана с делото показва нагледно как Google не само скрива своите техники за събиране на данни, но с тези действия обърква потребителите и дори своите служители.

 

Oще от Digital: Google са дали информация за локацията на 300 млн. души за научни цели без тяхно разрешение