Атаките с криптовируси, които взимат за заложник данните в устройството, вече излизат извън пределите на компютрите. Експерти на Check Point Software Technologies са открили, че е възможно да се инсталира криптовирус и на DSLR фотоапарат, съобщава The Verge.

 

Оказва се, че това е много лесно. Хакерът трябва да използва стандартния Picture Transfer Protocol, който няма модул за верификация. Той може да се използва чрез USB и WiFi и позволява лесно инсталиране на вирус в DSLR камерата без потребителят да разбере. Има възможност това да става дори чрез поставянето на компрометирана точка за WiFi достъп около туристическа забележителност.

 

Експертите на Check Point са успели да заразят Canon E0S 80D през WiFi и да криптират изображенията в SD картата. Според тях този тип устройства може да се превърнат в предпочитана мишена от хакерите, защото често се използват от професионалисти и в тях има много важни за тях снимки. Това увеличава вероятността да платят откупа.

 

Check Point е съобщила на Canon за проблема още през март. Двете компании са направили софтуерен ъпдейт, който да увеличи защитата на камерите. Canon Препоръчва камерите да не се използват в публични WiFi мрежи и тази им функция да е деактивирана, когато не е нужна.

 

Още от DiIgital: Фотограф превърна стария си компютър в работеща камера