От началото на годината потреблението на интернет в световен мащаб се е увеличило многократно. Особено в последните месеци, в които пандемията с COVID-19 затвори милиарди хора в домовете им, те промениха начина си на общуване с близки и приятели, който се превърна от жив, във виртуален.

Започнахме да се забавляваме основно онлайн - да гледаме повече филми, да четем новини, да се информираме, да играем игри и дори да пазаруваме. COVID-19 реално промени дори начина, по който си купуваме храна.
Промени се и начина на работа, който адаптира тези които могат да вършат задълженията си дистанционно, да го правят онлайн вкъщи. До толкова, че дори има шанс за в бъдеще COVID-19  да сложи край на офисите с много служители на едно място.
В същото време работата от вкъщи ще предизвика ръст в търсенето на процесори, лаптопи и мрежово оборудване, но и повиши значително потреблението на интернет. А потебителите имат нужда от по-висока скорост, повече мегабайти и по-добра цена.

 За последната не е много сигурно, колко е добра, защото винаги можем да искаме още по-ниска, но за другите два показателя оказва се, че България е сред челните позиции в световен мащаб.
Това всъщност не е нещо изненадващо, защото от доста време насам, страната ни е известна с високата скорост и качеството на интернета си. Това със сигурност са оценили тези от вас, които са пътували до Африка, Латинска Америка, че дори и на различни места в Европа, включително в Русия, където интернетът е доста по-слаб от нашия.

От това, което се вижда в статистическите данни на глобалната мрежа Speedtest, става ясно, че през месец Март, България се нарежда на осма позиция в с световната интернет класация за скорост.  
В цифри, скоростите които потребителите са отчели при мобилен интернет са средно 65.37Mbps (мегабита в секунда) скорост при сваляне на информация, като при качване на информация скоростта е 16.86Mbps (мегабита в секунда). Друг важен показател, който се проследява в Speedtest е латентността. В България тя е 26ms (милисекунди). 
Интересно е също така да отбележим, че за разлика от мобилният интернет, където България е традиционно силна, при функцираният такъв, се класираме едва на 56 позиция в световната класация. Като спрямо Февруари, позицията е спаднала с цели 3 единици.

 


Цифрите тук показват 53.98Mbps (мегабита в секунда) скорост при сваляне на информация, което в случая е доста малко. Като база за сравнение, за същия период Румъния има цели 151.55 Mbps (мегабита в секунда). 
За сметка на това обаче в мобилния интернет Румъния е доста назад в класацията. При жичното качване на информация скоростта в България е 43.40Mbps (мегабита в секунда), а латентността е 13ms (милисекунди). 
В световен мащаб шампионите по скорост за сваляне на информация са Обединените Арабски Емирства при мобилният интернет, където скоростта е цели 83.52Mbps (мегабита в секунда).  При жичният интернет, първата позиция за пореден път принадлежи на Сингапур, където скоростта е 187.26Mbps (мегабита в секунда).