Водещите производители вече използват OLED технологията дори в смартфоните от средния клас. Това позволява на потребителите достъп до по-атрактивни устройства, а на компаниите да предложат оптимално качество. Актуален доклад на UBI Research разкрива, че през първата половина на календарната година са доставени 122 нови модели смартфони, които имат OLED дисплеи.

Според данните 97.5% от тях или по-конкретно 119 устройства са с големина от над 6 инча. Основното заключение от проучването е, че потребителите проявяват все по-голям интерес към OLED технологията, но също така и към по-големите дисплеи. Всяко устройство, което е по-малко от 6 инча вече се възприема като "Мini" и масовите потребители се ориентират към по-големите екрани.

В голяма степен това не е изненадащо, тъй като мултимедийното съдържание, снимките от социалните мрежи и любимите игри изглеждат още по-впечатляващо на дисплеите за смартфони с диaгонал от над 6 инча. Toзи тренд ще продължи и през втората половина на 2021г.
 

 

Само преди две години 78% от новите смартфони имаха OLED дисплеи, като сега цифрата вече достига до 97.5%. Аsus ZenFone 8 е единственото устройство, което има 5-инчов дисплей през първите две тримесечия. В същото време Xiaomi Mi Mix Fold и Huawei Mate X2 са единствените OLED смартфони за периода с големина от 8 инча.

52.5% от новите смартфони или 64 модела се отличават с плътност на пикселите от 400-500ppi. Само 10 от тях надхвърлят 500ppi, докато 28 устройства имат плътност под 400 ppi, съобщава TheElec. Лидер по този показател е Sony Xperia 1 II със 643ppi.

Преобладаващата част от смартфоните или 84.4% от новите модели имат съотношение на екрана между 80% и 90%, като 13.9% от новите устройства надхвърлят 90%.

 

Още от Digital: Китайските производители инвестират все повече в OLED дисплеи за смартфони