Потребителите са изправени пред все по-голям брой заплахи, които подлагат на риск личните им данни в интернет. През последните месеци се забелязва голям риск на атаките извършен с огромни мрежи от ботове. Въпреки това предпочитаният метод за хакерите продължава да бъде зловредния софтуер. Експерти по сигурността сега ни предупреждават за нова заплаха с името Nodersok, която е популярна също с името Divergent, съобщава Engadget.

 

Всъщност това е вирус, който е създаден да използва зловредни реклами, чрез които инсталира HTML Application (HTA) файлове на компютрите на потребителите. Стартирането на тези файлове започва сложен процес, включващ изпълняването на Excel, JavaScript и PowerShell скриптове. По този начин последователно се инсталират всички компоненти на Nodersok в заразените устройства. Докато това се случва се блокират Windows Defender и Windows Update.

 

 

Най-неприятният елемент свързан с Nodersok е, че използва легитимни програми, за да заблуди потребителите и проникне в компютрите им. На този етап единствения съвет, за да се предпазите е да не стартирате никакви HTA файлове на своите устройства, особено когато не сте сигурни в произхода им. Според настоящите данни Nodersok вече е инфектирал "стотици хиляди" компютри с Windows, които оперират със сървъри базирани в САЩ и Европа.

 

Oще от Digital: Кои са основните видове злонамерен софтуер, от които трябва да се пазим