Собствениците на устройства с Android са изправени пред нова сериозна заплаха, която излага на риск сигурността на личните им данни. Експерти по сигурността предупреждават за зловреден софтуер с името "Joker", който вече е инфектирал повече от 20 мобилни приложения за платформата. Според официалните данни общия брой изтегляния на засегнатите заглавия надхвърля 472 хил., съобщава TechRadar.

 

Всъщност "Joker" е разработен с идеята да генерира приходи, като регистрира потребителите в платени услуги без знанието им. Въпреки това зловредния софтуер би могъл да се използва за кражба на списъка с контакти, SMS съобщения и др. Най-големият проблем на "Joker" е, че автоматизирано си взаимодейства с рекламни сайтове и симулира кликвания и друга активност на потребителите.

 

 

Така например зловредния софтуер може да ви направи акаунт в платена услуга в интернет, да получи SMS с код за верификация и да го копира незабелязано от вас в съответно поле. Google са изтеглили засегнатите мобилни приложения, но все още не знаем колко смартфона са изложени на риск от "Joker". Заплахата е поредното доказателство колко внимателни трябва да бъдете, докато използвате устройства с Android.

 

Eто и пълния списък със засегнати приложения:

 

    Advocate Wallpaper
    Age Face
    Altar Message
    Antivirus Security - Security Scan
    Beach Camera
    Board picture editing
    Certain Wallpaper
    Climate SMS
    Collate Face Scanner
    Cute Camera
    Dazzle Wallpaper
    Declare Message
    Display Camera
    Great VPN
    Humour Camera
    Ignite Clean
    Leaf Face Scanner
    Mini Camera
    Print Plant scan
    Rapid Face Scanner
    Reward Clean
    Ruddy SMS
    Soby Camera
    Spark Wallpaper

 

Още от Digital: Кои са основните видове злонамерен софтуер, от които трябва да се пазим