Смартфоните с Android са предпочитана мишена за хакерите, заради огромния брой устройства с операционната система. Водещите производители предлагат различни софтуерни решения, с които да предпазят потребителите от различните заплахи. Най-доброто решение е да отделите време, за да инсталирате антивирусен софтуер и да добавите още едно ниво на сигурност към смартфоните.

Експерти по сигурността предупреждава да бъдат много внимателни, тъй като вируса "Joker" отново се превръща в сериозен проблем за собствениците на устройства с Android. Неприятната заплаха може да инфектира смартфоните, тъй като се крие в зловредни приложения, които се разпространяват в Google Play.

Aко Joker попадне в устройствата може автоматизирано да ви абонира за определени премиум услуги и да открадне финансови средства от банковите карти. Това крие сериозни рискове за потребителите и е основен източник на приходи за създателите на Joker. Вече е идентифициран двуцифрен брой мобилни приложения, които разпространяват вируса в Google Play.

 

 

Белгийските власти вече информираха Google и помогнаха за изваждането на осем приложения с Joker. Ето и кои са те, според Enterpreneur :

 

    Auxiliary Message
    Element Scanner
    Fast Magic SMS
    Free CamScanner
    Go Messages
    Super Message
    Super SMS
    Travel Wallpapers

 

Специалистите по сигурността са категорични, че броя на мобилните приложения инфектирани с вируса е много по-голям. Другите заглавия, които крият опасности за потребителите включват :

 

    Auxiliary Message
    Element Scanner
    Fast Magic SMS
    Free CamScanner
    Go Messages
    Super Message
    Super SMS
    Travel Wallpape    Private SMS
    Hummingbird PDF Converter - Photo to PDF
    Style Photo Collage
    Talent Photo Editor - Blur focus
    Paper Doc Scanner
    All Good PDF Scanner
    Care Message
    Part Message
    Blue Scanner
    Direct Messenger
    One Sentence Translator - Multifunctional Translator
    Mint Leaf Message-Your Private Message
    Unique Keyboard - Fancy Fonts & Free Emoticons
    Tangram App Lock
    Desire Translate
    Meticulous Scannerrs

 

Ако Joker попадне в смартфоните може да си осигури достъп до текстови съобщения, до списъка с контакти, но също до банковата информация. Възможно е милиони потребители дори да не подозират, че смартфоните им са инфектирани от Joker.

 

Oще от Digital: Нужен ли е антивирусен софтуер на Android смартфон