Потребителите често подценяват проблема със сигурността на личните данни. За разлика от компютрите много хора не инсталират антивирусен софтуер. Това е важно, тъй като хакерите са изключително активни. Експертите по киберсигурност и Google постоянно си сътрудничат в откриване на нови заплахи за собствениците на Android смартфони.

Затвореният характер на iOS донякъде затруднява хакерите, но това не гарантира на 100% безопасността на потребителите. Мобилната индустрия вече има още една голяма операционна система и това е HarmonyOS. Платформата на Huawei се разработва с дългосрочен акцент като алтернатива на Android.

АppGallery представлява решението на проблема с достъпа до приложения за Android. Онлайн магазина е важна част от екосистемата на компанията, но сега привлича вниманието ни заради поредната заплаха за потребителите, съобщава TheRecord.

 

 

Специалисти на руската компания Dr.Web откриха доказателства за съществуването на нова заплаха в онлайн магазина на Huawei. Оказва се, че над 190 игри за Android, които се разпространяват в AppGallery съдържат зловреден софтуер с името Cynos. Според официалните данни над 9.3 млн. устройства са инсталирали въпросните заглавия.

Някои от тях са насочени към рускоговорящите потребители и генерират данни за потребителите, включително и местоположението им. От Dr.Web твърдят, че следят Cynos от март и вече са информирали Huawei, които са изтеглили неподходящото съдържание от AppGallery.

Навлизането на вируса във вашето устройство може да открадне телефонните номера, данни за Wi-Fi мрежата, геолокацията, параметри на мобилната мрежа, но също да види хардуерните и софтуерните конфигурации на устройството. Това е поредното доказателство, колко активни са хакерите в опита си да компрометират модерните смартфони.

 

Още от Digital: Защо зловредният софтуер за мобилни устройства е най-голямата заплаха за потребителите