Android винаги е била обект на специален интерес от страна на хакерите, заради големия брой потребители, които имат смартфони с платформата. Експертите по сигурността винаги са препоръчвали да бъдем изключително внимателни и да изтегляме единствено съдържание от Google Play. Въпреки опитите на Google, обаче зловредния софтуер продължава да се промъква незабелязано от филтрите за сигурност на компанията и да излага на риск потребителите. Новата заплаха за сигурността ни са Windows вируси.

 

Хакери са модифицирали кода на зловреден софтуер за операционната система и в момента Google Play предлага над 280 подобни приложения. Експерти по сигурността за кратко време откриват 132 приложения от този тип и ангажират свои колеги от независима компания, като техните тестове доказват наличието на поне 150 други, информира ArsTechnica. Гореизброените програми са публикувани от различни разработчици, което допълнително затруднява откриването им от специалистите. Основната версия е, че в случая става въпрос за голям ботнет.

 

Само преди две години бе разкрита подобна схема, при която машини бяха инфектирали над 3.2 млн. устройства. Сегашният зловреден софтуер добавя "iframe" тагове към всеки HTML файл съхраняван в смартфоните и се активира автоматично при отваряне на определени мобилни приложения. Експертите твърдят, че повечето антивирусни програми успяват лесно да засекат подобни заплахи, но предупредиха, че много собственици на смартфони дори не използват такъв софтуер, за да се предпазят.

 

Вижте как да се отървем от зловредения софтуер в смартфона си