Филтрите на Google Play засичат над 99% от всички заплахи за потребителите, но въпреки това броя на зловредните приложения за Аndroid продължава да е твърде голям. Компанията е наясно с проблема и постоянно променя своите алгоритми, но също така си сътрудничи с множество специалисти по сигурността, за да ни гарантира максимална защита. Новият тренд за хакерите е да използват сензорите за близост в смартфоните и така да достъпят до личните ни данни. 

 

Идеята е след като вируса попадне в инфектираното устройство да остане пасивен. След това зловредният софтуер се активира само, когато засече движение и респективно, че собственика на смартфона се отдалечава от него. По този начин хакерите незабелязано изпълняват зловредния код и премахват възможността потребителите да инсталират емулатори,  с които да открият вируса. Това не е възможно, тъй като са далече от устройството, съобщава ArsTechica.

 

 

Експертите са открили две мобилни приложения, които използват тази техника да разпространяват Anubis зловредния софтуер. Това е вирус, който се опитва да задейства извършване на плащания от инфектираното устройство, когато засече движение от сензорите за близост. Добрата новина е че засега са изтеглени "само" няколко хиляди пъти и не са достигнали до твърде много хора. Едва ли, обаче хакерите ще спрат да прилагат подобни методи, за да компрометират смартфоните ни.

 

Oще от Digital: Google спират поддръжката за 32-битовите приложения за Android oт 1 август