Сигурността продължава да бъде един от най-големите проблеми на Android. Филтрите на Google стават все по-добри, но не успяват спрат зловредния софтуер на 100%. Eксперти на Symantec сега предупреждават за поредната заплаха, която излага на риск потребителите. Тестовете им откриват наличието на вирус с името "xHelper", който поне от седем месеца се разпространява свободно от Google Play. Този зловреден софтуер е инфектирал поне 45 хил. смартфона, като цифрата е възможно да бъде доста по-голяма.

 

След като мобилното приложение попадне в смартфоните започва да възпроизвежда множество нотификации и реклами на началния екран. По този начин собствениците са подканени да инсталират външни игри и програми, които могат допълнително да изложат на риск личните им данни. Всяко кликване върху рекламите или изтегляне на подобен софтуер се превръща в източник на солидни приходи за създателите на зловредния софтуер, информира AndroidCentral. Това налага да бъдете много внимателни.

 

 

Специалистите също така предупреждават, че е изключително трудно да премахнете софтуера от устройствата веднъж след като сте го инсталирали. Единственият начин да забележите наличието на проблем е спад в производителността. По този начин вируса остава активен във фонов режим, но остава "скрит" в операционната система. Google вече са информирани  от експертите по сигурността на Symantec за проблема и работят, за да премахнат всички приложения, които излагат на риск сигурността на милионите им потребители.

 

Oще от Digital: Кои са основните видове злонамерен софтуер, от които трябва да се пазим