Собствениците на смартфони с Android са изложени на риск от поредната заплаха, която е свързана със сигурността на личните им данни. В случая става въпрос за нов зловреден софтуер, който е открит от експерти на ESET. Мащабните им тестове показват наличието на вирус, който е инфектирал поне 42 приложения в Google Play. Според данните броя им е много по-голям, ако се добавят и външните магазини за изтегляне на софтуер за устройствата с Android.

 

Специалистите твърдят, че заплахата засяга мобилни приложения, които са инсталирани повече от 8 млн. пъти, съобщава DigitalTrends. Тази цифра по най-добър начин илюстрира мащабите на този проблем. ESET твърдят, че новия софтуер генерира приходи на създателите си, чрез възпроизвеждането на зловредни реклами, които освен това се стартират във "Full-Screen" режим. Най-неприятното за потребителите е, че не могат да ги премахнат от дисплея на смартфоните.

 

 

Досадните реклами могат не само да забавят работата на устройствата, но също да събират данни за активността на собствениците им. Повечето засегнати приложения са инфектирани в продължение на месеци със зловредния софтуер преди ESET да информират Google за заплахата. Самият факт, че тези заглавия са генерирали над 8 млн. инсталации е доста тревожен. При всички положения е необходимо да сте много внимателни какво съдържание изтегляте на своите мобилни устройства, за да се предпазите от подобни проблеми.

 

Още от Digital: Kак да решим най-често срещаните проблеми с Google Play