Ограничените ресурси на планетата ни заедно с еволюцията на технологиите от последните години са основната причина все повече компании да разработват и генерират енергия от възобновяеми източници. Компании като Apple и Google също инвестират огромни средства за тази цел, като много държави по цял свят обръщат все по-голямо внимание на този проблем и изграждат огромни инфраструктурни съоръжения и соларни ферми, с които произвеждат електричество от вятъра или слънчевите лъчи. Различни неправителствени организации сами финансират различни инициативи, които ангажират все повече хора в създаването на нови възобновяеми източници на енергия, коментира Ubergizmo. 

 

Все пак са необходими изключително много усилия и разбира се финансови средства, за да може в даден момент целия свят да използва единствено екологична енергия и това е много труднопостижима и амбициозна цел. Последният доклад на международен екип от учени на MIT, Stanfоrd University и University of California прогнозира, че въпреки многото препятствия пред реализирането на тази идея все пак в следващите десетилетия ще успеем да я превърне в реалност. Основният извод в него е, че до 2050г. в глобален мащаб 100% от необходимата на всички нас енергия ще бъде генерирана именно от възобновяеми източници.

 

Изследването им използва данни за бъдещата политика на 139 държави по цял свят, които след това се обработват така, че да разберат от какво количество енергия ще се нуждае всяка една от тях в периода до 2050г. След това учените изчисляват реалните възможности те да използват вода, вятър и слънчеви лъчи и другите възобновяеми източници и така да определят колко всъщност те ще възпроизведат. В заключение ще отбележим, че всички техни усилия ще допринесат за намаляването на разходите за генериране на електричество по този начин, което ще улесни всички държави в следващите десетилетия.

 

Вижте осем нестандартни източника на енергия