Германският производител ZEISS представи официално първия си дигитален фотоапарат. Устройството се казва ZX1 и предлага съчетание между луксозен дизайн и компактни размери. Компанията ще популяризира ZEISS ZX1 с маркетинговия слоган "Shoot. Edit, Share". Eлегантният фотоапарат е разработен съвместно с Adobe и ще се продава с преинсталирана версия на Lightroom CC, което ще ви позволи да снимате, редактирате и споделяйте снимките, докато сте в движение директно от ZX1.

 

 

Моделът е оборудван с 37.4-мегапикселова камера с фиксиран 35mm f/2.0 T обектив и ще се конкурира с популярни предложения в този сегмент като Sony RX1 и Leica Q. Според официалните данни първия дигитален фотоапарат може да заснема видео клипове с 4K резолюция при скорост от 30 кадъра в секунда и Full HD съдържание с 60fps, информира Engadget. В задната част има голям 4.3-инчов тъчскрийн дисплей с HD резолюция от 1280х720 пиксела.

 

 

Тази характеристика ще ви позволи удобно да разглеждате и редактирате снимките и видео материалите, които снимате. ZEISS ZX1 е оборудван с ОLED електронен визьор (1920х1080) и има 512GB вграден капацитет за съхранение на файлове. ZEISS твърдят, че това е достатъчно да запазите 6800 RAW снимки в DNG формат. Опциите за свързване включват Wi-Fi, Bluetooth и USB Type-C. Продажбите стартират в началото на 2019г., като цената ще бъде обявена допълнително. 

 

Още от Digital: DSLR или безогледален фотоапарат - какво да изберем