Има много причини поради, които да искате да притежавате компютър от вида всичко в едно. Тези модели са с красив и лек дизайн, а и ни отървават от кабелите. И въпреки че като цяло продажбите на тези устройства са спаднали за последното тримесечие, все още това е една силна категория в PC пазара.

Дали обаче е разумно да се инвестира в устройство от вида всичко в едно? От Digital Trends изтъкват 3 причини да не си купувате устройства от вида всичко в едно. Ето кои са те:

1. Не получавате най-доброто за парите си

Тези устройства са много по-скъпи от традиционните настолни компютри. Устройствата от вида всичко в едно имат за цел да са тънки и компактни. Това означава по-малко място за компоненти и охлаждане. Така например, в най-продаваният Lenovo C50 който има цена $ 730 ще откриете Core i5-4210U. Това е двуядрен чип на 1.7GHz и максимум Turbo Boost на 2.7GHz.

За тази цена обаче може да получите компютър с Core i5 четириядрен процесор на 3.2GHz. Ето защо няма да е преувеличено ако кажем, че традиционните компютри са два пъти по-евтини. Реално обаче пропастта между цена и производителност може да се окаже много по-голяма, в зависимост от модела.

2. По-често се налага да ъпгрейдвате

Тъй като моделите от вида всичко-в-едно са по-бавни, ще се налага да ги ъпгрейдвате по-често. Съвременните компютри траят много дълго време, но след четири или пет години трябва да така или иначе да ги подобрим. За съжаление при всичко в едно компютрите това се налага да се прави много по-често.

За съжаление обаче, всяко PC от тази категория има така наречения ball grid array (BGA) процесор. Чипът предназначен за BGA е спойка към дънната платка, така че не може да бъде заменен или модернизиран от потребителя. Същото почти винаги важи и за дискретната графика.

Освен това не може да надграждате и дисплея или високоговорителите. Макар че те стареят по-бавно от един процесор, в крайна сметка и те не са вечни. Какво можете да ъпгрейдвате? RAM и твърдия диск, обикновено, въпреки че някои системи не ви позволяват дори и това. Но дори и тук, вашите възможности са ограничени, така че бъдете внимателни.

3. Когато нещо се обърка, нищо не работи

Всичко в едно системите са проектирани така, че да могат да работят заедно. Резултатът е едно лъскаво устройство, което става напълно ненужно ако основен компонент се повреди. Дисплеят е очевидният пример за това. Счупен монитор при стандартен десктоп компютър е лошо нещо, но той лесно може да се замени с нов. Просто си купувате нов, включвате го с кабела и сте готови. При всичко в едно устройствата обаче, счупения дисплей ще направи цялата система безполезна.

 

Вижте още пет признака, че е време да си купите нов компютър