Solid state drives (SSD)  са хард дискове, без никакви движещи се части. Това е като карта с памет, използвана в цифровите фотоапарати. Липсата на движещи се части позволява прехвърлянето на данни при максимални скорости.

 

Може би не знаете, че SSD дисковете използват флаш памет или NAND, същата технология за съхранение като при смартфоните и флаш паметите.

 

Защо хард дисковете ще бъдат изместени от SSD-та през 2018г.

 

Има ли обаче реална полза от SSD на лаптоп и заслужава ли си инвестицията? От  makeuseof ще се опитат да отговорят на този въпрос.

Какво е SSD

SSD съхранява информация в микрочипове. Този метод на флаш-базирано съхранение избягва движещите се части, за разлика от традиционните твърди дискове (HDD). Липсата на движещи се части при SSD намалява латентността и подобрява скоростите на четене. В потребителските флаш памет, има три различни разновидности на NAND:

 

– MLC (Multi-Level Cell) NAND –  MLC NAND работи по-добре и предлага по-добра издръжливост в сравнение с TLC памет.

 

– TLC (Triple-Level Cell) NAND –TLC NAND е по-бавен и по-крехък от MLC NAND. Един TLC запис има издръжливост около 1000 мощност / изтриване цикли, което не е много добре.

 

– 3D NAND е най-новата флаш технология за съхранение. Има TLC и MLC вариации на 3D NAND. 3D NAND има различна плътност на слоевете. В момента, Samsung 3D NAND, носеща името Vertical NAND (V-NAND) определя правилата от гледна точка на плътността и производителността. Единственият ѝ конкурент на пазара в момента е  3D NAND на IMFT.

 

Какво е NAND

Начина за съхраняване на данни в NAND паметта е напълно различен от HDD. NAND-тип на флаш памет е анонсиран за първи път от Toshiba през 1989 г. на International Solid-State Circuits Conference. За него е характерна по-голяма скорост на запис и по-малка площ на чипа.

За съжаление, има недостиг на  NAND памет. Поради повишеното и търсене, цената на SSD е на път да се повеиши . Според доклади за Q4 на 2016, цената на MLC SSD дисковете е скочило многократно, спрямо предходни периоди.

Популярността на мобилните устройства допълнително допринесе за недостига на NAND. Флаш съхранението като microSD и SD картите също използват NAND. 

Трябва ли да инвестираме в SSD дискове

Независимо дали купувате нов компютър или подменяте само диска, е добре да се ориентирате към SSD. Ползите включват много по-висока скорост и производителност, както и по-голяма надеждност. SSD дисковете също така предлагат сериозно повишаване на ефективността за задачите. Но за съжаление  цената на SSD дисковете за GB остава доста по-висока от тази за HDD. Все пак обаче, има хибридни дискове, които съчетават предимствата на SSD с HDD. С тях можете да използвате SSD за критична информация като операционната система, а HDD за масово съхранение.

PCIe срещу SATA интерфейс

SSD дисковете имат един от двата интерфейса: PCIe и SATA. Трябва да решите за вас, кой да изберете. Обикновено SATA SSD дисковете идват в 2,5-инчов формат и трябва да се поберат в повечето лаптопи и всички настолни компютри. Може да се наложи обаче да ползвате адаптер за някои устройства. PCIe дисковете се предлагат в два вида интерфейси: М.2 или PCIe. М.2 конектора е тънка версия на PCIe конектора и е характерен за ултрабуците.

SATA предимства:

- Ниска цена за GB.
- По-висока скорост на четене / запис от HDD.
- По-бавна скорост на четене / запис от PCIe.

PCIe предимства:

- Висока цена за GB.
- Около 15.76GB/сек теоретична скорост на трансфер.
- В реалния свят скоростта на потребителския клас трансфер е около 3,94 GB / сек.

Трябва ли да преминем към SSD през 2017г.

Страхотна идея е да надградите до SSD преди кризата с NAND напълно да ни удари. В зависимост от форм-фактора, можете да си купите SSD с висока производителност, без да се отрази това чувствително да бюджета ви. Дори евтините SSD дискове обаче предлагат много по-добра надеждност и скорост от твърдите дискове. Освен ако не ви е абсолютно необходим SSD от най-висок клас, придържайте се към евтините SSD, като 850 Evo, MX300, и BPX. Но ако можете да си позволите 960 Pro или друг SSD от висок клас не му мислете. И най-ниския клас SSD ще ви предложи значително подобрена скорост на четене/ запис и скорост на трансфер.

 

Вижте какво трябва да имаме предвид при покупка на SSD диск