На пазара има много голям избор от смартфони. Те са с най-различни цени, функции и възможности. Разбира се, смартфоните от висок клас привличат най-много внимание, но напоследък има и тенденция техните цени да стават все по-високи, отбелязва AndroidPIT. Това кара все повече хора да се зачудят има ли смисъл да се купува смартфон от висок клас?

 

Разбира се, няма лесен и конкретен отговор. Всичко зависи много от ситуацията, изискванията на всеки потребител и финансовите възможности. Все пак, това не означава, че задължително трябва да купуваме най-скъпите модели дори и да имаме такава възможност. Ето няколко варианта.

 

1. Зслужава си да си купим смартон от висок клас, ако:

 

Ако искаме снимки и видео с много високо качество

Ако даден потребител много държи на качествените снимки и клипове, то смартфоните от висок клас са правилната посока. Те имат най-добрите камери и микрофони, много софтуер и всичко това се отразява подобаващо на качеството. Модели като Huawei P20 Pro и Pixel 2XL имат много добри камери, както традиционно и iPhone.

 

Вижте нашите впечатления във видео реюто на Huawei P20 и P20 Pro - Мощен хардуер, тройна Leica камера и голяма батерия

 

Ако искаме най-новите тенденции в дизайна

Доколко дадено нещо е красиво е въпрос на лична преценка. Все пак, смартфоните от висок клас винаги използват най-актуалните тенденции в дизайна към дадения момент. Ако даден потребител много държи смартфонът му да отговаря на тези тенденции, то моделите от висок клас са за него. Освен това са и изработени от по-качествени материали.

 

Вижте нашите впечатления във видео реюто на Samsung Galaxy Note 9 - цена, първи впечатления и мнения за новият флагман

 

Ако искаме да играем игри и да използваме виртуална реалност

Логиката е семпла – колкото по-скъп е даден смартфон, толкова по-мощен хардуер има. Освен това е и по-добре оптимизиран за по-големи натоварвания. Ако играенето на игри, особено най-новите и натоварващи заглавия е важно, то смартфони от висок клас като Samsung Note 9 са добър избор. Това важи и за използването на виртуална реалносст.

 

Ако искаме най-актуалния софтуер

Колкото по-нов е даден смартфон, толкова по-актуален софтуер ще използва. А колкото е по-скъп, толкова повече неговият производител ще се грижи за него. Смартфоните от висок клас по-дълго време получават ъпдейти, което удължава и времето, през което са актуални.

 

Най-интересните функции в iPhone Xs, iPhoneXs Max и iPhone Xr

 

Ако искаме най-актуалният смартфон

За някои хора смартфонът не е просто правоъгълник с дисплей. За тях това важен инструмент за работата им или просто символ на статут. Ако държим да имаме най-доброто на пазара към даден момент, то смартфоните от висок клас са неизбежен избор.

 

2. Не си заслужава да си купим смартон от висок клас, но пък може да изберете качествен смартфон на добра цена.

 

Ако не сме претенциозни  към устройството си

Много потребители всъщност не използват пълния потенциал на смартфоните си. Няма смисъл да даваме дори с пъти повече пари, ако ще използваме телефона си за чат, някоя и друга снимка и сърфиране в интернет. В такива ситуации модел по по-нисък клас може да върши също толкова добра работа и често дава и по-дълъг живот на батерията, защото няма толкова мощен хардуер и функции, които да хабят енергия.

 

Ulefone X е 5.8" смартфон с безрамков дисплей, осемядрен процесор, двойна задна камера и Android Oreo

 

Ако не са ни важни ъпдейтите, а забавлението

Макар експертите да са категорични, че винаги трябав да използваме най-новия софтуер, за масовия потребител това далеч не е така. Ако нещо работи и върши работа, защо да го сменяме? Разбира се, остава рискът с по-ниската сигурност, но повечето потребители не изглежда притеснени от това.

 

Blackview S8 е 5.7" смартфон с 18:9 дисплей, осемядрен процесор, 4GB RAM и две двойни 13МР камери

 

Ако гледаме видео на друго устройство

Смартфоните от висок калс са подходящи за гледане на видео, защото имат по-голяма резолюция, по-качествен дисплей и т.н. Но все пак си остават малки екрани. Затова, ако човек е от тези, които предпочитат да гледат видео на по-голям дисплей, т.е. на друго устройство, няма защо да дава повече пари за скъп модел.

 

Ако имаме ограничен бюджет

Разбира се, парите са най-важният фактор. Ако парите не бяха от значение, всички хора щяха да се возят в най-луксозните коли. Същото е и при смартфоните. Но, както и при колите има доста способни и приятни модели на далеч по-достъпни цени, така е и при смартфоните. Не е нужно, нито е лошо да не изтезаваме бюджета и портфейла си и вместо най-скъпия модел да си вземем по-достъпен смартфон, за който знаем, че ще ни върши добра работа. Разбира се на пазара вече се предлагат достатъчно добри смартфони и то на много изгодни цени.

 

Ulefone T1 - Смартфон с впечатляващ дизайн и добра цена

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix