Смартфонът на екраните ви едва ли има нужда от представяне, почти всеки би познал новият iPhone XS Max. В тази малко по-специална поредица от видео ревю, ние от Digital.bg се стараем да отговорим на актуалният въпрос – заслужава ли си високата цена на XS Max или не. До тук, съпоставяйки го с двата му преки конкурента в лицето на Samsung Galaxy Note 9 и Huawei Mate 20 Pro, разбрахме много за дизайна, протекцията, използваните материали, размерите, периферията, цветовете и някои функции. Време е обаче да продължим напред, защото интересните неща които ще научите за този смартфон, тепърва предстоят.

 

При iPhone XS Max дисплеят е Super AMOLED с 6.5" диагонал и резолюция 2688х1242 пиксела или иначе казано - тук имаме най-малко пиксели за инч от трите конкурентни модела, които споменаваме в ревюто си. При другите два телефона, резолюцията е съответно 3120 на 1440 пиксела и 2960 на 1440 пиксела, а размерът на дисплеите им е с 1/10 от инча по-малък. Любопитен факт който ще отбележим е, че PPI при XS Max е същият както при iPhone X - 458 пиксела за инч. Тоест пред себе си имаме доста по-голям дисплей със също толкова добра детайлност.

Средната яркост която измерваме е 660 cd/m² с 89% разпределение по цялата зрителна площ. Статистически, това е много добър резултат който гарантира равномерна подсветка и добре видим дисплей, дори когато сме навън и грее силно слънце. Нещо което ще отбележим като минус е, че при гледане на видео не можем да разгърнем съдържанието така, че да покрие извивките на "Notch" дисплея горе. Повечето смартфони с "Notch" дисплей, дори бюджетните, могат да правят това.

 

В основата на хардуера на iPhone XS Max стои 7nm процесор Apple A12 Bionic. Много по-бързо и енергоефектнивно CPU, съпоставимо с предшественика A11 Bionic. В новият модел има невронен процесор + 6 физически ядра. 4 от тях (Tempest) са активни постоянно и са енергоспестяващи. Останалите 2 са Vortex и идват на помощ само когато телефонът работи с големи натоварвания.

 

Ако трябва да съпоставим A12 Bionic с нещо Android-ско, то процесорът по-бърз от 10-нанометровият Snapdragon 845 който има Note 9. Впечатленията ни са на база различни Benchmark тестове. В сравнение с двата си конкурентни смартфона, iPhone XS Max има най-малко количество RAM памет - 4GB. Другите два модела се предлагат с 6GB и 8GB RAM. Това обаче не означава, че айфонът не работи достатъчно бързо. По време на тестовете ни, той се справи отлично с всички задачи които му поставихме. Включително и тежки игри, при които на максимални графични настройки, всичко върви гладко. При сериозно натоварване, корпусът не грее прекалено много. Средната измерена температура е 40°C.

 

 

Вградената памет на XS Max е 3 варианта - 64GB, 256GB и 512GB. Последният е нереално по-скъп в сравнение с първият имайки предвид, че трябва да платите близо 800лв разлика, само за повече памет. От друга страна 64GB са крайно недостатъчно пространство, предвид, че телефонът няма слот за microSD памет. Излиза, че най-удачният вариант за iPhone XS Max е този с 256GB сторидж. Обем който практиката ни показва, че е напълно достатъчен за нуждите на един средностатистически потребител.

 

Батерията на XS Max е Li-Ion акумулатор с 3174mAh заряд, тоест с 15% повече от миналогодишният iPhone X, но с доста по-голям дисплей с по-висока резолюция. Въпреки това новият модел издържа по-дълго време с едно зареждане. Средно около ден и половина. Ако гледате FHD видео с автоматична яркост на дисплея, то имате на разположение около 13.5 часа. Ако изключите интернета и намалите яркостта на дисплея до минимум, ще можете да браузвате почти 22 часа.

 

 

Съпоставимо с двата си конкурента XS Max е с най-малък заряд. Mate 20 Pro има 4200mAh, а Galaxy Note 9 - 4000mAh. Респективно времето за автономна работа при тях е по-високо с между 25% и 35%. Новият iPhone поддържа безжично зареждане и Fast charging, но уви в комплект с телефона не получавате бързо зарядно, а безжично ще можете да го зареждате с Mate 20 Pro, който е първият смартфон който може да споделя от енергията си без кабел.

Камерите на iPhone XS Max са общо три - 2 основни и 1 предна. Върху гърба сензорите са с по 12MP всеки, но с коренно различно предназначение. Единият е широкоъгълен на 26мм, с 1/2.55" размер, апертура f/1.8 и пиксел с големина от 1.4µm. Вторият е телефото на 52мм с апертура f/2.4, 1/3.4" и 1.0µm. Предната селфи камера е 7 MP с апертура f/2.2 Ето и серия от тестови снимки които направихме с цел да добиете реална представа за качеството на камерите.

 

А сега, да синтезираме преимуществата на XS Max пред iPhone X - по-голям дисплей, по-мощен процесор, по-добра батерия, по-качествено FaceID лицево разпознаване и подобрена камера. Но тези преимущества не винаги са в сила срещу конкурентите му. Дали, Apple iPhone XS Max е бъдещият ви смартфон - изборът е изцяло ваш. Ако още се двоумите, можем да ви помогнем с подробни видео ревюта на преките му конкуренти в лицата на - Samsung Galaxy Note 9 и Huawei Mate 20 Pro, директни линкове към тях ще намерите над тази статия