Търговските отношения между две от най-влиятелните държави се влошиха още преди няколко години. Консервативния режим на Китай продължава да създава сериозни подозрения сред световната общественост. Основните притеснения на западния свят са, че локалното правителство умишлено използва устройствата на популярните производители от страната, за да шпионира потребителите по цял свят.

Самият конфликт се отрази най-вече на Huawei, които се превърнаха в разменна монетана непреодолимите различия в отношенията между двете страни. Факт е, че санкциите засегнаха най-много тази компания, но също така икомически имад влияние и на други производители от страната. Още преди да започне агресивната политика срещу Huawei един друг бранд от Китай се превърна в източник на проблеми, а именно ZTE.

В миналото компанията бе заплашена да остане без лиценз за Android, но след това Huawei също бе изолирана от най-популярната операционна система. Това доведе до стартирането на мащабен план за изграждане на HarmonyOS и екосистема от мобилни услуги, които да конкурират предложенията на Google.

 

 

Федералната комисия по комуникации (FCC) сега отново отхвърли документите на ZTE, потвърждавайки статута им на заплаха за националната сигурност. Това становище се появява след като китайският бранд поиска разрешение да участва в изграждането на телекомуникационно оборудване в страната.

По всичко личи, че САЩ няма да позволят това да се случи и ще оставят ZTE извън планираният инвестиционен фонд на правителството от $8.3 млрд. Така компанията няма да може да продава своите хардуерни решения на своите партньори в САЩ, което ще окаже голямо влияние над възможностите им да генерират приходи.

От Huawei също са подали документи с идентична молба, които все още не са разглеждани. Представителите на FCC ще се съберат на 11 декември, за да обсъдят ситуацията и да преценят дали ще олекотят санкциите срещу компанията.

На този етап изглежда, че САЩ няма да позволят на Huawei да участват в изграждането на 5G мрежата в страната, но ако променят решението си това ще е доста позитивна новина за китайския производител.

 

Още от Digital: САЩ обмислят санкции срещу най-големия китайски производител на процесори