Киберпрестъпниците демонстрират впечатляваща активност в разработването на нови методи, с които да излагат на риск потребителите. Популярността на смартфоните ги превръща в предпочитана жертва за хакерите, което налага да бъдем изключително внимателни. Този проблем се задълбочи през пандемията, тъй като се отчита стабилен ръст в извършването на различни кибератаки срещу потребителите.

Анализ на McAfee разкрива, че докато повечето хора се притесняват за сигурността на интелигентните домове всъщност са изправени пред различен проблем. Съществува много по-голяма вероятност хакери да откраднат лична и банкова информация от мобилните устройства.

Зловредните приложения от този тип са най-голямата заплаха за собствениците на смартфони и таблети, според последния Mobile Threat Report. Един от новите методи на киберпрестъпниците е да използват новини свързани с ваксините срещу COVID-19, за да подмамят потребителите.

Това може да стане с фалшиви имейли, SMS съобщения, зловредни линкове и приложения, чрез които се инфектират мобилните устройства, съобщава TechRadar.


 

Подобни действия са довели до генериране на внушителни приходи от кражба на лични данни и възпроизвеждане на реклами през последните месеци. Според проучването над 90% от атаките са извършени със зловреден софтуер от типа троянски кон. В този случай собствениците на мобилни устройства са подведени от интерфейс, който прилича на легитимното приложение.

Така например фалшиви приложения за регистрация на ваксини, които имат достъп до SMS съобщенията могат да се разпространят допълнително до хората в списъка с контакти. От McAfee също така отчитат 141% ръст в разпространението на банкови вируси през последните две тримесечия.

Заплахите от този тип могат да създадат много проблеми, тъй като преодоляват защитата на 2FA системите за верификация.

 

Още от Digital: Кои са най-разпространените методи на хакерите