Със сигурност сте забелязали, че колкото повече ползвате едно портативно устройство, било то лаптоп, смартфон или таблет, толкова по-кратък става животът на батерията му. Една от причините за това е химичната реакция, която зарежда презареждащите се литиево-йонни батерии.

 

Сайтът HowItWorksDaily обяснява какво се случва в една батерия по време на зареждане и защо това в крайна сметка намалява нейния живот. Всеки път щом зареждаме една батерия, електрически ток избутва литиевите йони в катода на батерията, който е направен от литиев кобалтов оксид, към графитния анод. Когато включим използващото батерията устройство, литиевите йони се отправят в противоположната посока.

 

Още от Digital: Защо пикселите са квадратни

 

С всеки цикъл на зареждане и презареждане катодният материал деградира малко по малко. Тъй като вътрешната му кристална структура се променя, някои от литиевите йони не успяват да достигнат анода. С увеличаването на количеството на тези йони намалява капацитетът на батерията. Друга причина, поради която животът на батерията намалява с времето са високите температури. Ето защо е препоръчително да не използваме мобилните си устройства при температури над 35 градуса.